Despre
Arhiva de Teatru UNATC este un proiect demarat în martie 2021, care își propune recuperarea în imagini a istoriei teatrului creat și performat de studenții de la Facultatea de Teatru. Inspirat de Arhiva Activă, inițiativa vine să completeze eforturile de „antologare” anterioare, din cadrul arhivei de film a Universității.
Proiect în desfășurare, Arhiva de Teatru publică în această primă etapă, în formă digitală, peste o mie de fotografii analog din spectacolele de absolvire ale actorilor și regizorilor de teatru din perioada anilor ’50 – ’90. Un fond de arhivă generos pe care îl pune la dispoziția iubitorilor de teatru, fie că sunt aceștia cercetători sau parte a publicului larg. Pentru folosirea imaginilor în scopuri comerciale, vă rugăm să ne scrieți pe adresa arhiva.teatru@unatc.ro.
În următoarele etape, platforma Arhiva de Teatru UNATC va fi completată atât cu o serie de alte fotografii analog digitizate, cât și cu fotografii digitale și înregistrări video din anii 2000 până în prezent. Alături de Actorie și Regie de teatru, vor fi incluse și celelalte secții performative ale Facultății de Teatru din cadrul UNATC — Coregrafie și Păpuși-Marionete, dar și Scenografie și Light Design.
Ne dorim ca platforma digitală a Arhivei de Teatru să fie interactivă, așa încât vă invităm să fiți parte din echipa care clădește această istorie. Puteți contribui cu o informație care, momentan, lipsește, este inexactă sau, ne asumăm, poate fi chiar greșită. De asemenea, ne-am bucura să contribuiți și cu povești despre imagini – acesta, credem noi, este și rolul imaginilor: acela de a spune povești!
Vă invităm să explorați o parte din istoria în imagini a teatrului studențesc profesionist!
Web development: websquad.ro
Mulțumiri pentru inspirația, suportul sau contribuția în diferite forme: Andrei Rus, Ana Szel, Laura Maria Ilie, Victor Filip, Liviu Lucaci, Ștefana Samfira, Alex Sterian, Doru Nițescu, Dan Bobe, Călina Bârzu, Cristina Irian, Dragoș Boldea, Ioana Jelea-Ioniță, Miruna Runcan, Anca Râpeanu, Dan Matei, Vlad Nastasiu, Corina Cimpoieru, Cătălin Sârbu, Radu Apostol, Alexandru Ștefan, Oana Boca Stănescu, Ramona Iacob, salonul de proiecte, platforma Star și tuturor celor care ne-au ajutat la identificarea spectacolelor și actorilor din fotografii — actori, regizori, profesori UNATC.
Din istoricul Facultății de Teatru UNATC
1948
Se creează Institutul de Artă, Facultatea de Teatru cuprinde două secții: regie de teatru și actorie.
1949
Au loc primele reprezentații cu public ale producțiilor studențești în cadrul studioului experimental.
1950
Facultatea de Teatru a Institutului de Artă se transformă în Institut de Teatru. Ia ființă Institutul de Cinematografie.
1954
Cele două institute de teatru și cinematografie fuzionează într-un singur institut: I.A.T.C „I.L. Caragiale”.
1990
I.A.T.C. se transformă în A.T.F., Academia de Teatru și Film I.L. Caragiale.
1993
Se înființează noi secții în cadrul Facultății de Teatru: Actorie Păpuși – Marionete, Coregrafie – Creație și Coregrafie – Pedagogie.
Studioul de Teatru primește numele „Casandra”.
1998
Din anul 1998, Academia de Teatru și Film devine Universitatea
de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UATC)
2001
UATC devine UNATC, Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică
„I.L. Caragiale” din București